Historien om King Oscar

Mye har skjedd på over 100 år – her er vår historie!

Fire av Stavangers mest kjente menn etablerte i 1873 en hermetikkfabrikk. Lite ante de at folk over hele kloden skulle spise norsk sjømat på boks 100 år senere – mye takket være dem!

Et eventyr på boks er i gang!

1873
Hermetikkfabrikken Stavanger Canning Company er starten for King Oscar. Fire prominente herrer fra Stavanger starter en hermetikkfabrikk i 1873. Stavanger er sent ute med hermetikk, men etableringen skal bidra til at byen senere blir omtalt som ”hermetikkbyen” i Norge.

1880
Norge eksporterer sine første hermetiske sardiner. Tiden fra 1880 til århundreskiftet var sardinindustriens pionerår i Norge. Produksjonen foregikk med enkle hjelpemidler og i relativt små kvanta, men allerede i 1880 startet eksporten fra Stavanger.

Lansering i USA

1893
Norske, røykte sardiner blir lansert i det amerikanske markedet ved verdensutstillingen i Chicago. I tillegg utforskes flere andre markeder. Sardiner fra Norge er på alvor klar for den store verden!

Ja fra Kongen

1902
Kong Oscar II av Sverige-Norge gir oss tillatelse til å bruke hans navn og bilde på våre sardinbokser. En stor Milepæl som danner navnet King Oscar.

1903
En av verdens største hermetikkprodusenter, Christian Bjelland, begynner å eksportere King Oscar sardiner til USA. For sin innsats for norsk hermetikkindustri ble Bjelland i 1907 utnevnt til Ridder, 1. Klasse av Kgl. Norske St. Olavs Orden. Uttrykket «Ikke noe snikksnakk, Bjellands hermetikk, takk,» blir et allment kjent munnhell i Norge.

Kjendis i verdensklasse

1920
Etter flere forskjellige versjoner av portrettet av Kong Oscar, får boksen i dette året sitt nåværende utseende. Merkevaren etableres i amerikanske og britiske markeder og med ett er King Oscar blitt verdenskjent!

Kvalitetsstempel av de sjeldne

1950
King Oscars sardinprodukter blir kosher-sertifiserte, et ekstra kvalitetstegn ettersom bare de reneste produktene får denne statusen.

Big in Japan

1965
King Oscar lanseres i det japanske markedet. Vi er i dag stolte av å kunne si at vi er landets mest populære importerte sardin.

Vi vokser!

1981
11 norske hermetikkfarbrikker slår seg sammen til selskapet Norway Foods, som også tar med merkevaren King Oscar. Nå er vi enda større!

Ny satsing i Norge, Europa og Russland

1996
Norway Foods kjøpes av Rieber & Søn ASA, et av Norges ledende næringsmiddelkonsern med global distribusjon.

1998
King Oscar relanseres i det norske markedet og introduseres i Polen.

1999
King Oscar lanseres i Tsjekkia, Ungarn og Romania. På tide å la våre venner i øst få smaken av vår verdenskjente sjømat.

2001
King Oscar lanseres i Slovakia. I tillegg blir King Oscar relansert i Russland, hvor merkevaren ble registrert allerede på begynnelsen av 1900-tallet.

100 år!

2002
King Oscar feirer sitt hundreårsjubileum. Lenge leve kongen! Tenk som tiden flyr…

2014
King Oscar kjøpes av Thai Union, et av verdens ledende sjømatselskaper.

Så, hva nå?

Under nytt eierskap, er King Oscar AS sin misjon fremdeles å bringe de beste, mest innovative produkter til folk som elsker sjømat verden rundt.

Fangsten vår kommer fremdeles fra alle verdens hav, men dagens produksjonen foregår hovedsakelig i våre topp moderne anlegg i Gniewino i Polen. Noe av produksjonen finner også sted i Svolvær i Lofoten.

Hva som skjer om 100 år er ikke godt å si – men sjømat på boks er nok like godt!