Torskerogn og torskelever – næringsinnhold og helsefordeler

Torskerogn er like godt til pålegg som til middag, og har et rikt næringsinnhold av omega 3.

Vitaminer og mineraler i torskerogn

Omega 3 i torskerogn

Omega 3 er flerumettede fettsyrer. Dette er de sunne fettsyrene, og de er livsviktige for oss. Men kroppen klarer ikke å produsere dem selv, derfor må du få dem i deg gjennom kostholdet – for eksempel fra torskerogn som inneholder mye omega 3. Gunstig effekt på kolesterolnivå og blodomløp, som igjen motvirker hjerte- og karsykdommer, er noen av fordelene med omega 3. Visste du forresten at omega 3 kan påvirke humøret ditt? Både psyken og humøret kan nemlig bli bedre av disse sunne fettsyrene som finnes i torskerogn.

Vitaminer og mineraler i torskelever

Torskelever er fiskens svar på «foie gras». King Oscars torskelever er produsert av ferskt råstoff. Er du opptatt av sunn mat med et rikt næringsinnhold, uten tilsetningsstoffer, kommer du rett og slett ikke utenom torskelever.

Torskelever er en skikkelig omega 3-bombe!

Omega 3 er flerumettede fettsyrer som hjernen må ha for å kunne fungere godt. Omega 3 har også gunstig effekt på kolesterolnivå og blodomløp, som igjen motvirker hjerte- og karsykdommer. Det mange ikke vet, er at omega 3 også påvirker humøret. Både psyken og humøret kan nemlig bli bedre av disse sunne fettsyrene som finnes i torskelever. Dessverre klarer ikke kroppen å produsere disse livsviktige fettsyrene selv, derfor må du få dem i deg gjennom kostholdet. Torskelever inneholder mye omega 3, og vi i King Oscar kaller torskelever for omega

Ingen karbohydrater i torskelever

Torskelever inneholder ingen karbohydrater. Det er heller ikke tilsatt noen form for sukker eller søtningsstoffer i torskelever fra King Oscar, så vår torskelever kan trygt spises om du er opptatt av lavkarbo.

Velg et King Oscar torskeprodukt her for å lese nøyaktig næringsinnhold.

Kan jeg spise torskerogn når jeg er gravid?

Det er ingen fare forbundet med å spise torskerogn når du er gravid – tvert i mot. Torskerogn er sunt for gravide, da rognen inneholder svært mange mineraler og vitaminer som er gunstig for fosterets utvikling. Blant annet er jod avgjørende for den nevrologiske utviklingen av fosteret, og omega 3 er viktig for øyne og hjerne. Alle disse næringsstoffene og flere til får du i torskerogn.

Kan jeg spise torskelever når jeg er gravid?

Du bør unngå å spise mye torskelever når du er gravid eller ammer. Torskelever kan inneholde dioksin / PCB. For å få i deg de vitaminer og mineraler som er viktig under graviditeten bør du derfor spise andre fiskeprodukter enn torskelever, som for eksempel sardiner eller makrell.

Les mer om fisk og graviditet her!

Torskerogn for barn

Torskerogn er noe de fleste barn liker godt og inneholder samtidig det meste barn trenger for utvikling av hjerne og kropp. Næringsinnholdet i torskerogn – med mye vitaminer, jod, proteiner og omega 3 – gjør torskerogn veldig sunt, både som pålegg og middag. Stekt torskerogn med poteter og litt salat eller revet gulrot er sunn og næringsrik middag som er rask å lage til barna.

Torskelever for barn

Fisk generelt inneholder en rekke næringsstoffer som er sunt for barn, men ettersom torskelever kan inneholde dioksin / PCB bør du heller gi barna andre fiskeprodukter enn torskelever.

Kilder – og mer informasjon om helsefordeler og næringsinnhold i fisk:

p>Helsedirektoratet: Spis fisk oftere
Matportalen: Fisk og skalldyr
NIFES: Sjømat og helse
Matportalen: Kostråd til gravide