Sunn mat etter trening

Fisk er ypperlig som mat etter trening. Fisk er rik på proteiner og inneholder essensielle næringsstoffer som kroppen trenger når musklene skal restitueres.

Kroppen trenger å bygge seg opp etter trening, og da er det svært viktig å tilføre noe som er med på nettopp det, i stedet for å bryte kroppen ned med feil mat eller kosttilskudd som ikke nødvendigvis virker som det skal. Næringsrik og sunn mat er med på å øke prestasjonene, gir mer effekt av treningen, og hjelper kroppen å restituere seg raskere etter en treningsøkt.

Fisk metter godt og restituerer kroppen etter trening

Fisk metter bedre enn storfekjøtt, er bra for hjertet og gir mengder av proteiner til musklene. I tillegg inneholder fisk en rekke vitaminer, mineraler og omega 3 som er avgjørende for at kroppen skal fungere godt etter trening. Sunn mat etter trening er like viktig som selve treningsøkten i seg selv.

Spis så raskt som mulig etter trening

Når du trener brytes muskelvevet ned, og kroppen må lappe det sammen igjen. Det fører til at muskelvevet blir sterkere, og er grunnen til at trening blant annet er bra for musklene. Det ødelagte muskelvevet er årsaken til at du blir støl, og for hvert minutt du venter med å spise etter trening, forlenges restitusjonstiden med opptil en time. Går det mer enn to timer før du spiser etter trening, bruker du så mye som 3 – 4 døgn på å komme deg helt igjen. Derfor er det avgjørende å tilføre kroppen næringsstoffer fra sunn mat raskt etter trening. Det aller beste er å spise i løpet av den første halvtimen. Da er kroppen mest mottagelig for å motta næring. For å få i deg proteiner og andre viktige næringsstoffer så raskt som mulig etter trening, er for eksempel tunfisk på boks svært praktisk å ha liggende i treningsbagen.

Kosttilskudd eller sunn mat etter trening?

Mange pøser på med kosttilskudd både før og etter at de har trent, men absolutt ingen kosttilskudd kan erstatte sunn mat etter trening. Tilskudd som for eksempel proteinpulver og omega 3 er unødvendig om du regelmessig spiser fisk som tunfisk, sild, sardiner og makrell. Da får du dessuten i deg vitaminer og mineraler som også er viktig for å bygge muskler og styrke utholdenhet.

Toppidrettsutøvere sverger til sunn mat etter trening fremfor kosttilskudd

Marit Bjørgen forteller til nettstedet Godfisk at hun unngår kosttilskudd, og sverger til et vanlig, variert kosthold. Bjørgen sier hun kjenner at kroppen har godt av sjømat og spiser derfor fisk og sjømat 2–3 ganger i uken. Det var når hun la om til et kosthold med sunn mat etter trening at Bjørgen fikk en ny opptur etter ski-VM i Liberec i 2009.

– Vi som trener mye utsetter kroppen for ekstra belastning, men et variert kosthold med mye sjømat gjør at jeg får mer effekt av treningen, og kroppen restituerer seg raskere etter en hard treningsøkt, forteller Marit Bjørgen til Godfisk.

Omega 3 etter trening

For å utvikle og bygge muskler må man få i seg nok omega-3 fettsyrer. Omega 3 som finnes i fisk gjør blodet tynnere, slik at næringsstoffer fraktes mer effektivt frem til cellene, samt åpner blodårene og bidrar til at de ikke tetter seg igjen. God blodgjennomstrømning er ekstra viktig for deg som driver kondisjonstrening slik at opptaket av oksygen blir optimalt.

Proteiner etter trening

Fisk er stappfullt av proteiner, og bra er det – for proteiner er like viktig for kroppen som vann etter trening. Kroppen har størst nytte av det naturlige proteininntaket man får gjennom kostholdet, da den utnytter disse proteinene bedre enn dem man kan få gjennom tilskudd.

Vitaminer etter trening

Fisk inneholder mye D-vitaminer som forbedrer opptaket av kalsium i kroppen. Det er nødvendig for blant annet skjelett og tenner, men fisk har også et rikt næringsinnhold av vitamin A, B6, B12 og vitamin E – som til sammen har gunstig effekt på muskler, hukommelsen, konsentrasjonen og humøret. Du blir altså ikke bare sterkere og sunnere av å spise fisk, men penere og smartere også!

Selen etter trening

Selen har en positiv effekt på fett og sukkerforbrenningen i kroppen, og er derfor bra når du trener. Selen er en antioksidant som beskytter mot dannelsen av frie radikaler, og bidrar dessuten til et velfungerende immunforsvar. Selen finnes i all fisk, som sild, sardiner, makrell og tunfisk.

Kalsium etter trening

Kalsium øker forbrenningen og bidrar til å omdanne mat til energi. Kalsium er dessuten viktig for å bygge skjelett og tenner. Kalsium hjelper også musklene og regulerer hjerterytmen, som er viktig ved trening. Sardiner og hele hermetiserte fisker som ansjos er spesielt rik på både kalsium og er bra, sunn mat etter trening.

Sunn lavkarbomat etter trening

Ønsker du å redusere mengden karbohydrater i kosten er fisk noe av det beste du kan spise. Ren fisk inneholder ingen karbohydrater, men mye proteiner, vitaminer og mineraler. Ønsker du derimot å tilføre kroppen karbohydrater etter trening, er all fisk på boks fra King Oscar enkel å bruke som pålegg på sunt, grovt brød. Da får du i deg både karbohydrater og alle de sunne næringsstoffene som finnes i fisk.

Les mer om fisk og lavkarbo.

Kilder – og mer informasjon om sunn mat etter trening:

Helsedirektoratet: Presterer bedre med riktig kosthold
Godfisk: Ungdom, trening og kosthold