Fisk til barn

Fisk er en viktig del av et sunt kosthold for barn fordi det støtter vekst og sunn utvikling.
Fisk er noe av det sunneste du kan gi barna dine. Næringsinnholdet er som skapt for barn som vokser, og fiskepålegg på boks er en fin måte å øke inntaket av sunn, fet fisk på. Fisk inneholder en rekke vitaminer, mineraler og proteiner som er avgjørende for kroppens utvikling, og fettsyrene i omega 3 er avgjørende for utviklingen av barns hjerne.

Er det sant at barn ikke liker fisk?

Enkelte hevder at barn ikke liker fisk, men er den myten virkelig sann? Vi i King Oscar tror ikke det. Fisk har en mild smak og en saftig konsistens som er lett å like. Ofte handler det nok om at voksne ikke lar barna prøve, rett og slett fordi vi antar at barn ikke liker fisk. Kanskje blir du overrasket over hvor godt fisk blir mottatt, hvis barna fikk forsøke? Et tips er å la barnet selv få velge tilbehør til fisken. Da blir det mer spennende å prøve noe nytt.

Myndighetene anbefaler mer fisk til barn

Det er mange faktorer som spiller inn for at barn skal utvikle seg optimalt, og ikke alt er like lett å påvirke. Kostholdet derimot er en av faktorene foreldre enkelt kan justere i hverdagen. Det er like enkelt å ha fisk på brødskiva til frokost, som noe annet. Både voksne og barn spiser stort sett for lite fisk her til lands, i forhold til helsemyndighetenes anbefalinger. Kanskje har hele familien godt av en litt sunnere frokost bestående av for eksempel tunfisk, sild, sardiner eller makrell?

Blir barn smartere av å spise fisk?

Omega 3 fettsyrene i fisk er avgjørende for utviklingen av barns hjerne, og stadig flere hevder at barn som spiser mye fisk blir smartere enn andre barn. Kroppen produserer ikke omega 3 selv, og du må derfor sørge for at barna får det gjennom kosten. Særlig fisk som lever i kalde havområder, som sild, brisling og makrell, er rike på flerumettede fettsyrer – og anbefales å spise for barn.

Vitaminer og mineraler som er viktige for barn finnes i fisk

Det barna spiser og drikker påvirker selvsagt helsen. Å spise sunt og variert, kombinert med fysisk aktivitet er bra både for kropp og velvære hos barn. Med riktig hverdagskost kan du også forebygge sykdom hos barna.

Proteiner i fisk

Fisk inneholder mye proteiner, som bygger og vedlikeholder kroppens celler. Immunsystemet trenger proteiner for å lage antistoffer som bekjemper infeksjoner og sykdommer – så ordtaket ”frisk som en fisk” er like sant som det er sagt.

Kalsium i fisk

For at barn skal utvikle skjelettet sitt, trenger de kalsium. Kalsium hjelper også musklene og regulerer hjerterytmen, samt bidrar til å omdanne mat til energi. Sardiner og hele hermetiserte fisker som ansjos inneholder kalsium.

Vitamin D i fisk

Vitamin D er avgjørende for at kroppen skal kunne ta opp og nyttiggjøre seg av kalsium, som er viktig for barns skjelett og tenner. D-vitamin fås ved å spise fet fisk og være ute i sollys, og spesielt på vinteren er det derfor behov for ekstra mye vitamin D via kosten. Sardiner, sild, makrell og tunfisk på boks er fisk som inneholder mye vitamin D.

Fisk barn kan spise

Barn kan spise most fisk på boks som tunfisk, fra omtrent 6 – 7 måneders alder, når de ellers er i stand til å spise annen most mat. Små barn bør ikke spise produkter laget av fiskelever. Når barnet er i stand til å tygge, kan all annen fisk på boks fra King Oscar spises.

Barnas favorittfisk

Makrell i tomat er mange barns favoritt på brødskiva – og det forstår vi i King Oscar godt! Nå har vi dessuten fjernet skinnet fra makrellen, og gjort boksen enklere å åpne for både voksne og barn. Næringsinnholdet i makrell er perfekt for barn, vitaminer, proteiner og omega 3. Visste du forresten at dersom barnet ditt spiser en skive med makrell i tomat om dagen, behøver du ikke å spe på med tran?

Kilder – og mer informasjon om fisk til barn:

Matportalen: Barn og mat
NIFES: Gravide og barn bør spise mer sjømat
NIFES: Laks og læringsevne hos barn i Tyskland
Fiskesprell