Fisk og lavkarbo

Fisk på boks inneholder svært lite eller ingen karbohydrater, er rik på proteiner, og er mat som passer ypperlig i et lavkarbokosthold.

Ønsker du å redusere mengden karbohydrater i kosten er fisk noe av det beste du kan spise. Ren fisk inneholder ingen karbohydrater, men mye proteiner, vitaminer og mineraler som kroppen din trenger. Alle eksperter på lavkarbo anbefaler å spise fisk.

Kan jeg spise like mye fisk som andre når jeg går på lavkarbo?

Du kan fint følge helsemyndighetenes kostholdsråd om å spise fisk til middag 2 – 3 ganger i uken, og som pålegg enda oftere – også når du går på lavkarbo. Mye hermetisk fisk kan dessuten spises rett fra boksen, dersom du ikke ønsker å inkludere brød eller knekkebrød i kosten.

Får jeg i meg nok fett hvis jeg spiser fisk på lavkarbo?

Noen tror at lavkarbo handler om å spise mest mulig bacon og smør, men det er selvsagt feil. Det er riktig at du må øke inntaket av fett i kosten for å holde energinivået oppe, dersom du kutter ut karbohydrater. Men det holder å bytte ut lettrømme med ekte rømme ved siden av fiskemiddagen. Eller å bruke vanlig majones i stedet for lettmajones ved siden av tunfisk på boks.

Fisk på boks uten karbohydrater

All fisk på boks fra King Oscar har et lavt innhold av karbohydrater, men du finner absolutt ingen karbohydrater i vår Lofoten Torskelever, Kippers Sild, Sardiner i olivenolje og Mediterranean Style Sardiner. For å lese nøyaktig næringsinnhold av karbohydrater i de andre produktene fra King Oscar, velg produkt her. 

Viktige mineraler i fisk når du er på lavkarbodiett

Selen, sink, og kalsium er alle mineraler som er viktige å få i seg når du går på lavkarbo. Spesielt hvis du reduserer inntaket av karbohdyrater så mye at du kommer i ketose. Selen, sink, og kalsium er ikke bare med på å øke forbrenningen, men tilfører kroppen nødvendige næringsstoffer. Fisk inneholder alle disse mineralene, i tillegg til en rekke vitaminer du trenger.

Selen i fisk på lavkarbodiett

Selen har en positiv effekt på fett og sukkerforbrenningen i kroppen, og er derfor bra når du går på lavkarbo. Selen er en antioksidant som beskytter mot dannelsen av frie radikaler, og bidrar dessuten til et velfungerende immunforsvar. Selen finnes i all sjømat, som tunfisk, laks og torsk.

Sink i fisk på lavkarbodiett

Mange som går på lavkarbodiett opplever at de får dårlig ånde, spesielt når de er i ketose. Sink kan motvirke dårlig ånde, og er en av grunnene til at sink er ekstra gunstig når du går på lavkarbo.
Sink er dessuten bra for veldig mye mer, blant annet: prostata, produksjon av friske spermier, celldedeling i kroppen, leging av sår og motvirkning av eksem. I all fisk finnes det selen.

Kalsium i fisk på lavkarbodiett

Kalsium øker forbrenningen og bidrar til å omdanne mat til energi, også når du går på lavkarbo. Kalsium er dessuten viktig for å bygge skjelett og tenner. Kalsium hjelper også musklene og regulerer hjerterytmen. Sardiner og hele hermetiserte fisker som ansjos er rik på både kalsium og vitamin D. Skal kroppen kunne nyttiggjøre seg av kalsium må den nemlig også ha D-vitamin, og da er det jo praktisk at begge deler er i fisk.

Lei av at andre kaller lavkarbo usunt?

Spiser du bacon til lunsj hver dag vil debatten rundt lavkarbo garantert komme opp. Spiser du fisk derimot er det få som vil bestride at du har en sunn matpakke. Da det er lettere å få gehør for at lavkarbo består av et næringsrikt kosthold.

Passer fisk til andre slankekurer enn lavkarbo?

Ikke alle som går på lavkarbo gjør det for å slanke seg, men er det vektreduksjon som er målet kan fisk spises uansett slankekur. Fisk er nemlig ikke bare fattig på karbohydrater, men har også et svært lavt innhold av mettet fett. Dessuten påvirker omega 3 i fisk hjerte og karsykdommer.