Fisk og gravid

Rikelig med fisk i graviditeten er viktig og bidrar til å gi barnet en god start! Fisk inneholder mange av de næringsstoffene du og barnet ditt trenger når du er gravid, og norske helsemyndigheter anbefaler gravide å spise fisk flere ganger i uken.

For gravide handler det ikke bare om å bli mett – du spiser for at fosteret skal utvikle seg best mulig. Mor skal dessuten også ha det godt under graviditeten, og et sunt kosthold vil gjøre graviditeten enklere å takle for kroppen. Spiser du fisk regelmessig når du er gravid får du naturlig tilført mye av det du og barnet ditt trenger.

Viktige vitaminer og mineraler i fisk for gravide

Behovet for enkelte vitaminer og mineraler øker når du er gravid. Heldigvis finner du mange av disse næringsstoffene naturlig i fisk. Med varierte måltider bestående av fisk, grove kornprodukter, frukt og grønt har du sikret deg og barnet et sunt og næringsrikt kosthold.

Omega 3 i fisk for gravide

Omega 3 er sunne fettsyrer som er avgjørende for fosterets utvikling av blant annet hjerne og øyne. Kroppen produserer ikke omega 3 selv, og du må derfor sørge for å få det i deg gjennom kosten. Særlig fisk som lever i kalde havområder, som brisling, makrell og sild, er rike på flerumettede fettsyrer – og anbefales å spise for gravide.

Vitamin D i fisk for gravide

Både mor og barn trenger tilstrekkelig med vitamin D under svangerskapet. D-vitamin fås ved å spise fet fisk og være ute i sollys, og spesielt på vinteren er det derfor behov for ekstra mye vitamin D via kosten. Sardiner, sild, makrell og tunfisk på boks er fisk som inneholder vitamin D, og som er helt trygt å spise for gravide. Vitamin D er avgjørende for at kroppen skal kunne ta opp og nyttiggjøre seg av kalsium.

Kalsium i fisk for gravide

For at barnet skal utvikle skjelettet sitt, trenger du ekstra kalsium under graviditeten. Kalsium hjelper også musklene og regulerer hjerterytmen, samt bidrar til å omdanne mat til energi. Sardiner er rik på kalsium.

Norske helsemyndigheter anbefaler gravide å spise fisk

Helsemyndighetene i Norge anbefaler gravide å spise fisk til middag 2 – 3 ganger i uken, og fisk som pålegg flere ganger i uken. Makrell, sild, sardiner og tunfisk på boks er fisk som typisk passer bra som pålegg for gravide.

Er det fisk jeg bør holde meg unna når jeg er gravid?

Unge kvinner og gravide anbefales å holde seg innenfor to måltider fet fisk i uken over tid. De aller fleste spiser imidlertid alt for lite fisk under graviditeten og er derfor nødt til å ta kosttilskudd, som ellers ikke ville vært nødvendig om de spiste mer fisk. Ingen kosttilskudd kan erstatte naturlige næringsstoffer fra sunn mat.

Noe fisk bør du være forsiktig med under graviditeten – her er helsemyndighetenes liste over fisk du bør holde deg unna når du er gravid:

  • Rakfisk
  • Blåkveite over tre kilo
  • Ferskvannsfisk av typen: All gjedde, abbor over 25 cm, ørret over en kilo, røye over en kilo
  • Eksotisk fisk som: Hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. NB! Tunfisk på boks er helt trygt.
  • Fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel Lofotpostei
  • Brunmat i krabbe og hummer, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell

Kilde: Matportalen

Kilder – og mer informasjon om fisk for gravide:
Helsedirektoratet: Spis fisk oftere
Matportalen: Fisk og skalldyr
Matportalen: Gravide 
Helsedirektoratet: Kostholdsråd til gravide
Helsedirektoratet: Presisering av kostnad om fisk