Sardiner – næringsinnhold og helsefordeler

Sardiner – næringsinnhold og helsefordeler

november 28, 2019

Sardiner er sunt for både hjertet og kroppen ellers – og en rik kilde til omega 3-fettsyrer, protein, kalsium, B12- og D-vitaminer.

Vitaminer og mineraler i sardiner

Sardiner er ikke en egen fiskeart, men blir til ved en tradisjonsrik foredlingsmetode av flere ulike fete fiskearter. Hos King Oscar brukes en usedvanlig liten og mør brisling som vi fanger i de dype norske fjordene og i Nordsjøen, samt sild og annen småfisk som vi fanger i Østersjøen. Du får derfor i deg det sunt næringsinnhold fra flere typer fisk når du spiser sardiner.

Omega 3 i sardiner

All fisk som brukes i foredlingen av sardiner inneholder mye omega 3. De sunne fettsyrene er viktig for hjernens utvikling og påvirker både humør og psyke i positiv forstand. Omega 3 motvirker dessuten hjerte- og karsykdommer og har en gunstig effekt på kolesterolnivå og blodomløp. Kroppen produserer ikke omega 3 selv, men hvis du spiser litt sardiner hver dag får du dekket kroppens dagsbehov – og kosttilskudd er ikke nødvendig.

Proteiner i sardiner

Proteiner bidrar til sunn hud, sterke negler og glansfullt hår – men også på innsiden av kroppen er behovet for proteiner stort. Kroppen trenger proteiner for å produsere antistoffer til bekjempelse av sykdommer og infeksjoner, samt produksjon av blant annet blodceller og hormoner.

Kalsium og vitamin D i sardiner

Kalsium er den viktigste byggesteinen i skjelettet vårt, men er også nødvendig for at muskler, hjerte og nervesystem skal fungere normalt. Skal kroppen kunne å ta opp kalsium trenger vi vitamin D – og heldigvis er sardiner rik på begge deler. Det er en av grunnene til at sardiner er så sunt.

Velg et King Oscar sardinprodukt her for å lese nøyaktig næringsinnhold. Husk å bla ned på siden og trykk på produktet du ønsker å vite mer om.

Kan jeg spise sardiner når jeg er gravid?

Ja, det er ingen fare forbundet med å spise sardiner når du er gravid – tvert i mot. I svangerskapet øker behovet for kalsium, som sardiner inneholder mye av. Sardiner er også rik på vitamin D som kroppen er avhengig av for å kunne nyttiggjøre seg kalsium. Også sink, selen og jod er viktig når du er gravid, og sardiner inneholder alle disse mineralene. Dessuten spiller omega 3 en sentral rolle i utviklingen av fosterets øyne og hjerne, og sardiner inneholder mye av disse sunne fettsyrene som er så viktige under graviditeten.

Les mer om fisk og graviditet her!

Sardiner for barn

Sardiner er kanskje det sunneste pålegget du kan gi barna dine. Næringsinnholdet i sardiner er som skapt for barn som vokser, og fiskepålegg på boks er en fin måte å øke inntaket av sunn, fet fisk på. Sardiner inneholder en rekke vitaminer, mineraler og proteiner som er avgjørende for kroppens utvikling, og fettsyrene i omega 3 er viktig for utviklingen av barns hjerne. Er det vanskelig å få i barna tran, har du en bekymring mindre hvis de spiser en brødskive med sardiner om dagen. Da er nemlig dagsbehovet for omega 3 godt dekket.

Kilder – og mer informasjon om helsefordeler og næringsinnhold i fisk:

Helsedirektoratet: Spis fisk oftereMatportalen: Fisk og skalldyrNIFES: Sjømat og helse
Matportalen: Kostråd til gravide